De daily routine in Lillehammer is eigenlijk alle dagen een beetje hetzelfde. Werken, langlaufen, werken, eten en slapen. Volgende dag weer.

Om een uur of 6 opstaan. De belangrijkste kranten lezen (op de iPad) bij het ontbijt en wat aantekeningen maken. Later op de kamer met koffie achter de MacBook verder werken tot een uur of elf. Ondertussen al de eerste lagen kleding voor een middag buiten aantrekken.

Bij geen ingewikkelde vragen in de mail om een uur of 11 al buiten. Te voet richting de langlaufroute aan de rand van het dorp. Vervolgens grotendeels in visgraat-pas omhoog. Twee jaar geleden deed ik dat nog met de auto… Maar die is onderweg naar Lillehammer is die uitgebrand. Gebeurde in Duitsland, net iets onder Kiel.

Gaat prima zonder auto to nu toe.Auto huren is tot nu toe eigenlijk niet nodig. Het OV in Noorwegen is gelukkig ook erg goed. Geen problemen bij een metertje sneeuw. Volgens mij blijft de trein hier zelfs tijdens de eerstvolgende ijstijd gewoon rijden.

Alle dagen sneeuw gehad tot nu toe. Vannacht en vandaag was voor het eerst onbewolkt. Hierdoor ook meteen wat kouder. Gemiddeld -18 graden, maar in de zon was vandaag een aangename -11.

Weerbericht

Met warme kleding aan heb je niet snel last van de droge kou. Maar als je wat te lang foto’s maakt zonder handschoen aan heb je daarsnel een half uur last van. Blijven bewegen is dan ook belangrijk. Als langlaufer heb je genoeg kleding aan om warm te blijven bij fysieke inspanning. Geen donspak, zoals bv bij downhill skiën.

Alles wat geen contact heeft met je lichaam bevriest ook langzaam. Rugzak, anorak en alles in de rugzak. iPhone had ik zondag in mijn rugzak. Bij de eerstvolgende foto die ik wilde maken was de accu plotseling naar minder dan 10% gedaald. En een moment later schakelde hij uit. Eten in de rugzak is na een paar uur aan de buitenkant ook bevroren. Thee blijft warm in een thermoskan. Onmisbaar.

In het hotel is het trouwens altijd warm genoeg en heb je geen idee hoe koud het buiten is. Tot je ‘s morgens de balkondeur opent om een foto te maken.