web analytics
Sambal Oelek of verse lombok

Sambal Oelek of verse lombok

In de keuken gebruik ik het liefst vers rode peper of lombok in plaats van sambal oelek. Maar er zijn niet altijd verse pers aan boord. Dan is sambal oelek prima. Ook een uitkomst wanneer er niet veel tijd is om te vijzelen.

Uiteindelijk is sambal oelek niets anders dan rode peperpasta.

Onderstaande is vooral voor mijn eigen referentie. Want hoeveel lepels sambal gebruik je nu als je een recept hebt van iemand die het alleen over lomboks heeft? Of andersom?

Indicatief kan je stellen

  • 2 verse lomboks                  =   1 afgestreken eetlepel sambal (oelek)
  • 1 spriet Sereh                      =   1 theelepel poeder
  • ⅘ schijfje Laos                    =    ½ theelepel poeder
  • ⅘ schijfje Djahé                  =   ½ theelepel poeder
  • 2 teentjes knoflook             =    1 theelepel knoflook poeder

Vervanging voor ingrediënten die soms of bijna nooit in huis zijn

  • Djeroek poeroet blaadjes         vervanging :  Citroensap
  • Kemangi                                     vervanging :  Basilicum
  • Goela Djawa                               vervanging :  Bruine suiker
  • Kenari noten                              vervanging :  Amandelen
  • Bananenblad                             vervanging :  Aluminiumfolie
  • Ketjap Asin (zout)                     vervanging :  Ketjap manis met wat maggi
  • Ketjap Manis (zoet)                  vervanging :  Ketjap Asin met wat bruine suiker
Sambal Oelek
Sambal Oelek
Reageren is niet mogelijk.