Zweedse pizza is heel eenvoudig te maken. Net zo makkelijk als een pizza op basis van een kant en klare bodem.

In Zweden heel normaal maar hier in Nederland minder bekend. Voordeel van een pizza van knäckebröd is dat je niet naar de winkel hoeft om een pizzabodem te kopen. Tenminste als je, zoals ik bijna altijd knäckebröd in huis hebt.

Gebruik voor de pizza rond knäckebröd als pizzabodem. Beleg deze vervolgens al een pizza en bak ongeveer 10 minuten in de oven. Ongeveer 200 graden.

Een voorbeeld voor een Zweedse pizza

Gebruik een ronde  of willekeurige vorm van (rogge) knäckebröd als bodem voor de pizza. Besmeer met een niet te dikke laag tomatensaus, pizzasaus of gesneden tomaten. Verder knoflook, ui, gedroogde of verse kruiden, geraspte kaas of mozzarella en toppings naar keuze. Bak ongeveer 10-15 minuten op 200 ° C, afhankelijk van de hoeveelheid beleg en kaas.

Zweedse pizza

Een Zweedse pizza met tomaat, mozzarella, knoflook, basilicum, oregano, ui en champinon

Persoonlijke smaak is eigenlijk leidend bij het beleg van een pizza in Zweedse pizza. Wat dat betreft is Zweden een van de landen waar de heilige pizza regels zoals die in Italië gelden, volledig overboord zijn gegooid.

Naast Zweedse pizza op een bodem van knäckebröd zijn enkele varianten:

  • Pizza Africana: ham/gehakt/kip, banaan, ananas, onion, curry poeder
  • Kebabpizza: döner kebab, ui, groene peperoncini, (na het bakken met kebab saus overgoten)
  • Pizza Mexicana: diverse recepten met rundergehakt, jalapeños, ui, pikante saus en andere pikante ingrediënten

De meest extreme pizza in Zweden is de pizza Calskrove (of Calzskrove). En pizza calzone (dat is een dubbel gevouwen pizza) met een hamburger van ongeveer een half pond als vulling. Compleet met broodje, alle hamburger toppings en de frietjes …

Afgaande op tips van het Voedingscentrum schijnt de knäckebröd pizza de gezondste te zijn.