Kiel Oslo was een easy crossing. Ook helemaal niet  druk aan boord doordat het een doordeweekse dag was. Scheelt trouwens vaak 100 euro met een weekend oversteek.

Prima internet ook op volle zee. Maar dat kan ook komen doordat er minder gebruikers waren.

Erg vroeg naar bed gegaan. Slapen is eigenlijk het beste wat je op een wat langer ferrytocht kan doen. Niet uit verveling, het slaapt op zee erg goed. Lichte tot stevige deining, het rustig gestamp van de scheepsmotoren … Wel jammer dat er geen patrijspoort open kan 🙂

Alleen ter hoogte van het Kattegat even wakker geworden door stevig heen en weer gerol. Het Kattengat dankt zijn naam trouwens aan Hollandse zeelui van eeuwen geleden.

Working Man Blues

Op tijd weer op, ook aan boord vd ferry. Gewoon werken vanaf zee. Een geïmproviseerd ontbijt met warm(kraan)water oploskoffie en Nutella dip stickjes uit de tax free shop. Vooral om dingen op gang te brengen natuurlijk.

Me eerlijk gezegd wel eens afgevraagd wie zoiets zou kopen. Now I know.

Toen ik ter hoogte van het Oslo Fjord ‘s morgens even aan dek ging was het verschil met Noord Duitsland als snel duidelijk wat winter betreft.

Nadat de ferry om een uur of 10 in de ochtend aanmeerde duurde het nog bijna een uur voordat alle passagiers van boord waren. Naast dat Noorwegen nog een eigen munt heeft heeft het land ook nog een eigen grens. Nu en dan worden er extra controles gehouden.

Ook bij de douane verder geen vragen, ondanks drie volle rugzakken …

Met de benenwagen ruim twee kilometer naar het station van Oslo. Het leek zo dichtbij op Google Maps. Ach, wat maakt het uit. Zware rugzak achter, lichte rugzak voor. Middelzware rugzak in een hand. Onder de andere arm twee paar ski’s. Vervolgens gewoon de ene voet voor de andere zetten.

Zoals in Nederland ook in Noorwegen automaten voor treinkaartjes en ov-chipkaarten. Maar hier gelukkig ook veel personeel om je aan een kaartje te helpen bij de automaat. Vooral handig als je geen Noors begrijpt en maar een hand vrij hebt.

Trein richting Lillehammer kwam na ruim een half uur. Gelukkig hebben de treinen hier geen last van sneeuw. Ze zijn er natuurlijk op gebouwd, gezien er hier minsten vier maanden van het jaar een pak sneeuw ligt.

Hammar

Lillehammer

Aangekomen in Lillehammer de dubbele bepakking weer opgepakt. Na een tijdje voel je het niet meer 🙂

Bepakking afgelegd in het hotel. Nodige boodschappen gedaan. Naast koffie-cupjes (het juiste model deze keer als het goed is) brood etc om zaterdag en zondag mee te nemen.

Voor een stuk kurk (nodig voor het waxxen, dwz het waxxen vd ski’s, en dat is uiteindelijk te ingewikkeld om uit te leggen) naar de ski shop. De eigenaar van de ski-shop wist te vertellen dat de omstandigheden nu en de komende tijd geweldig zijn. Ondanks de sneeuw die blijft vallen, en dat dat heb je uiteindelijk toch nodig, super-weer.