Char Siu is rood geroosterd varkensvlees, in Nederland vooral bekend van de Chinese restaurants. Ook in China en de rest van Azie wordt dit gerecht vooral buiten de deur gegeten. Char Siu zelf maken is echter helemaal niet moeilijk.

Als je dit gerecht nooit afzonderlijk hebt besteld in een Chinees restaurant, is de kans evengoed groot dat je het hebt gegeten. Stukjes Char Siu gaan namelijk vaak de de nasi zoals je die bij de Chinees krijgt. De Indonesische nasi goreng is een ander verhaal, daar gaat geen Char Siu in. Behalve wellicht de nasi goreng van Chinese mensen in Indonesie. Ook in nasi Singapore  is Char Siu niet vreemd.

Dit is eigenlijk een posting voor mijzelf zodat ik altijd op mijn iPhone kan zien wat ik nodig heb en hoeveel ik ongeveer moet gebruiken om de saus / marinade te maken.  En de link naar de instructies van Chinese Cooking Demystified bij de hand heb.

Zelf gebruik ik thuis Char Siu alleen om door de nasi te doen. Daarom was het geen probleem om schouder-karbonades te gebruiken. Om Char Siu als gerecht te maken is het aan te raden om een stuk varkensnek bij de scharrel slager te kopen. Daar kan je dan na het grillen mooie plakjes van snijden.

In een andere post beschrijf ik hoe je zelf thuis de witte nasi kan maken zoals bij de Chinees (zonder de reuzel).

Char Siu zelf maken

Om Char Siu te maken heb je varkensvlees nodig, zoals gezegd het liefst van de nek of schouder. Daarnaast Char Siu saus om het vlees in te marineren.

Char Siu zelf maken kan op twee manieren. Het eenvoudigst is een potje Char Siu Sauce van Lee Kum Kee te kopen. Overal verkrijgbaar waar Chinezen wonen. Een grote kans dus dat het, waar dan ook ter Wereld, ergens in een winkel in de buurt te vinden is.

Lee Kum Kee Char Sui Sauce

Lee Kum Kee Char Sui Sauce

De andere manier is zelf Char Siu saus maken. Dit is helemaal niet ingewikkeld. Het enige dat lastig kan zijn is het vinden van alle ingrediënten. Ik heb alle ingrediënten gevonden in een grote Aziatische supermarkt hier in de buurt. Het schijnt trouwens geen probleem te zijn als je niet alle ingrediënten gebruikt.

ingredienten voor het maken van Char Siu saus

De meeste ingredienten voor het maken van Char Siu saus bijelkaar.

Boodschappenlijstje voor Char Siu saus, gebaseerd op een klassiek Kantonees recept:

  • Rode Miso (kan ook Japanse Miso zijn)
  • Rode gefermenteerde tofu
  • Gember (vers)
  • Bosuitjes (2)
  • Rijstwijn
  • Ster Anijs
  • Kaneel stokjes
  • Laos / Galanga (poeder)
  • Gedroogde mandarijnenschil
  • Kruidnagels
  • Zwarte cardamom
  • Zoethoutwortel
  • Luo Han Guo
  • Rock sugar
  • Maltose

Ook lichte en donkere soja saus zijn nodig, maar dat heeft iedereen natuurlijk altijd in huis.

Voor de uitvoering gebruik ik dezelfde stappen zoals beschreven door Chinese Cooking Demystified.

Char Siu zelf maken

Char Siu zelf maken 🙂

Eesrte twee zijn klaar.

Green Egg mini

Het grillen van Char Sui geeft wel een beetje meer rook dan normaal. Gelukkig waaide het.

Char Sui chopped

Chop, chop, chop … Dit gaat in de vriezer om zo nu en dan te gebruiken voor de nasi.