web analytics
Watergate Hotel Washington DC

Watergate Hotel Washington DC

Maandag van Toronto naar Washington DC gevlogen. Met bus en metro naar het Watergate Hotel.

’s Morgens eerst weer door de Amerikaanse douane, dat vond al plaats op het vliegveld van Toronto. Op het vliegveld de hele middag prima kunnen werken. Overal power-outlets, meer dan genoeg plaats om te zitten en prima gratis internet.

Weer een vlucht met United Airlines, die ook weer een beetje laat vertrok en aankwam. De enige aansluiting die ik te halen had was echter de bus naar het metrostation. Het was vroeg in de avond, dus geen enkel probleem.

Van Dulles naar Foggy Bottom

Dulles International Airport is wel een een chaotisch vliegveld, met metro’s tussen verschillende terminals. Bagage is ook zoeken. Bij toeval zag ik op een willekeurige band mijn rugzak voorbijkomen.

Met de bus naar de metro dus. En met de metro naar underground station Foggy Bottom 🙂

Vanaf daar was het ongeveer 15 minuten lopen naar the Watergate Hotel.

Watergate Hotel

Slapen in een hotel is meestal een noodzakelijk kwaad als je op reis bent. Om het wat leuker te maken kijk ik vaak naar hotels met een geschiedenis.

Het Watergate Hotel en het appartementen-complex zijn bekend geworden door de zg Watergate-affairre. Een Amerikaans politiek schandaal in de jaren ’70 van de twintigste eeuw, waarbij bleek dat ongeoorloofde methodes waren gebruikt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972. Het past niet helemaal in deze post om het allemaal uit te leggen. Maar het schandaal had te maken met een inbraak in het kantoor van de Democraten, hier in het Watergate complex, en leidde in 1974 uiteindelijk tot het aftreden van president Richard Nixon.

Wategate Hotel uitzicht
Uitzicht op de Potomac River vanuit het Watergate Hotel. Links op de foto het appartementen gedeelte van het Watergate complex.

Het Watergateschandaal betekende de doorbraak van de journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein, die voor The Washington Post het schandaal blootlegden.

Vlak na het aftreden van Nixon drukte The Washington Post op haar banenpagina een levensgrote foto af van Gerald Ford, met als opschrift hun bekende motto voor de succesverhalen van diezelfde pagina: “I got my job through the Washington Post”   🙂

De journalisten Woodward en Bernstein kregen informatie van iemand die lang onbekend is gebleven en Deep Throat werd genoemd. Op 31 mei 2005 onthulde de voormalige FBI-onderdirecteur Mark Felt dat hij Deep Throat was geweest. Dit werd door Woodward, Bernstein en anderen bevestigd in The Washington Post.

De hotelkamer die door de inbrekers de Watergate-affaire is gebruikt is tegenwoordig specifiek te boeken. Kamer 214, nu bekend als The Scandal Room,  is nog net iets meer dan de andere kamers, in de stijl van de jaren ’70 ingericht. Al mag er nu natuurlijk, zoals in de rest van het hotel, niet meer gerookt worden.

Het Watergate Hotel neem ik natuurlijk ook op in het overzicht voor het blog idee van Historische Hotels.

Reacties zijn gesloten.