McDonald’s is de meest recente aanwinst in mijn aandelenportefeuille.  Een beetje een vreemde eend in de bijt inderdaad.

Zelf  eet nooit bij Mcdonald’s. Tot voor kort raadde ik ook iedereen af om bij het Restaurant met de Gouden Bogen te gaan eten.

Het meeste eten smaakt naar eigenlijk niks, maar is wel zout en vet. Een beetje het trucje van de klassieke Chinees in Nederland lijkt het. Met iedere hap die je neemt krijg je een impuls om de volgende hap te nemen.

In de jaren 80 van de vorige eeuw gingen er nog geruchten rond dat Mcdonald’s specifieke stoffen toevoegde aan het eten waardoor je meteen al snel een nieuw hapje of nugget zou willen happen. Vooral zout en vet dus, denk aan een zak chips.

Als tiener heb in Canada gedurende een paar weken flink wat Mcdonald’s gegeten. Vaak lunch en avondeten. Ik geloof dat ik destijds alle items op het menu wel heb gehad.

McDonald’s nu

Ook in Nederland is het berdrijf dat de lopende band voor hamburgers ontwikkelde al jaren actief.  Zaterdag was met veel regen een prima dag om eens poolshoogte te gaan nemen bij het bedrijf waar ik nu een klein stukje mede eigenaar van ben. Op naar de Mcdonald’s aan het Buitenhof in Den Haag. Daar heb ik ruim 30 jaar geleden ook eens wat gegeten, al weet ik niet meer wat.

Lopend door de stad viel het me op hoeveel fastfood er tegenwoordig is. Bovendien zit er op nog geen 500 meter van de MacSnack naar waar ik op weg was nog een andere vestiging van dezelfde keten.

Leuke toevalligheid was ook nog dat ik werd aangesproken door een jongen die blijkbaar een beetje last had van stotteren. Hij vroeg of ik wist waar een Mcdonald’s in de buurt was. Kon ik juist op dat moment precies aanwijzen.

Was natuurlijk een onzin vraag. Mensen die kampen met stotteren of ander spraakproblemen worden vaak op pad gestuurd om wildvreemden aan te spreken. Een beproefde therapie voor spraakstoornissen

Can I help you Sir?

Yes, (ondertussen omhoog kijkend naar het menu en kampend met een internationale spraakstoornis) …I would like a Big Mac, Medium Fries and a Small Coke, please.

Als je deze woorden uitspreekt aan de balie van de Mac hier in Den Haag krijg je precies hetzelfde als bv in San Francisco, Parijs, Moskou, HongKong of Sydney. Dat is op zich knap. Precies dezelfde kwaliteit, smaak en service waar dan ook, zijn altijd leidende principes geweest.

McDonald's

Gratis internet is een goede reden om naar de McDonald’s te gaan. Maar ook de gratis WC en gratis drinkwater.

Aan tafel

Over smaak hoef je bij de Mac ook niet te twisten, want het eten smaakt naar niks. Daardoor kan ook bijna iedereen het eten. Wat mensen lekker vinden zit niet in smaak, maar in zout en vet. En wellicht toch wat geheimzinnige ingrediënten.

De meeste Mcdonald’s restaurants werken via een zg franchise constructie. Dat wil zeggen dat ondernemers onder de vlag van Mcdonalds hun eigen bedrijf kunnen runnen. Het moederbedrijf stelt echter strikte eisen aan kwaliteit, in de zin dat die overal gelijk moet zijn. Daardoor zie je in sommige landen ook tot nu toe geen  Mcdonald’s.

In de Verenigde Staten zijn 90% van alle MacSnacks franchise ondernemingen. In Nederland zijn, voor zover ik weet alle restaurants een  franchise. Een populaire formule naar het schijnt. In Nederland zijn voorlopig geen mogelijkheden voor nieuwe franchise ondernemers. De gemiddelde investering om als franchise je eigen  Mcdonald’s te starten zou in Nederland ongeveer een Miljoen euro bedragen.

Location, location, location

Wie denkt dat de BigMac vooral winst maakt met het verkopen van hamburgers en patat komt bedrogen uit. Het is het vastgoed van de keten dat verantwoordelijk is voor het grootste aandeel van de winst. Het Buitenhof in Den Haag is een A-locatie. Maar wat te denken van het Rode Plein in Moskou en Times Square in New York. In alle grote steden heeft het bedrijf vastgoed dat verhuurd wordt aan franchisenemers.

McDonald's kassabon

Ketchup was volgens mij vroeger gratis

In Nederland lijk het goed te gaan met de 245 Mac’s. Zie : McDonald’s Nederland groeit naar recordomzet van ruim € 811 miljoen

Ik kauw er nog even op. Voorlopig ligt deze belegging mij een beetje zwaar op de maag.

Update oktober 2018

Zwaar op de maag of niet, de Mc Nuggets leggen geen windeieren. Het aandeel is in korte tijd ruim  $10 gestegen.  Wow!

Klinkt als gratis geld, maar dat is het niet. Om onderbouwd te kunnen beleggen in aandelen moet je eigenlijk heel erg veel lezen (om het kort te zeggen). En belangrijker nog,  eerst veel verlies lijden. Als je het dan nog leuk blijft vinden gaat het (soms) de goede kant op.

Op dit moment is mijn XIRR score 18,30% en daarmee 3,03% boven de Standard & Poor’s index. Beleggingsfondsen zullen nog niet bellen, maar ieder resultaat boven de index-score is goed. Vooral als het geen  full-time baan is.