web analytics
Koreaanse nasi Kimchi of Kimchi fried rice

Koreaanse nasi Kimchi of Kimchi fried rice

Kimchi fried rice is een Koreaanse versie van gebakken rijst of nasi goreng, die in verschillende varianten in heel Azië wordt gegeten. Inderdaad, veelal als ontbijt.

Onderstaand recept is vooral voor mijzelf bedoeld en een enkeling die ook eens wil proberen wat ik eet :;

Als je van plan bent Koreaanse nasi met Kimchi  maken, kijk dan naar de instructies van School of Wok op YouTube . Link staat onderaan. Veel beter en leuker dan deze shortlist.

Kimchie

Kimchi is het belangrijkste ingrediënt voor deze gebakken rijst variant. Kimchi is gefermenteerde Chinese kool met knoflook en pepers. Het schijnt nu ook nog eens een van de 5 meest gezonde dingen te zijn die je kan eten. Dat is goed  nieuws.

Kimchi is tegenwoordig zelfs in de bio winkel te koop. Wordt omschreven als natuurlijk gefermenteerde groente. Het is ook een beetje vergelijkbaar met het proces van de zuurkool, maar dan met peper en knoflook. En niet zuur natuurlijk.

Kimchi
Asjemenou … Nu iedereen het gaat eten is het wel een beetje anders. Deze Kimchi komt uit de bio winkel, met Nerderlands opschrift.

Ook het dagelijkse basismateriaal, rijst, is van belang. De rijst moet (minstens) van de vorige dag zijn. Het liefst ook niet al te gaar, een beetje al dente, zoals bij pasta.

Het gebruik van rijst van de vorige dagen voor nasi is belangrijk omdat vers gekookte rijst veel te nat is om te kunnen bakken. Natte rijst in de wok is uiteindelijk gare rijst die nog verder doorkookt.

Gekookte rijst kanje prima in de koelkast zetten zonder plastic erover of deksel op het bakje.

Gare, koude en droge rijst dus.

Verder:

  • Kimchi
  • Chinese bieslook
  • Knoflook
  • Gember
  • Een handje doperwtjes (uit de vriezer, uit een potje zijn te nat en zacht)
  • Snufje zout en suiker
  • Sesam olie
  • 1 ei om te bakken

 

Aan de slag

Wok op de wokbrander. Wanneer deze niet aanwezig zijn kan een koekenpan op het grootste vuur ook dienst doen. Dan alleen niet meer dan een portie per keer in de pan.

Als de wok begint te roken vuur laag zetten en olie in de wok doen. Zodra olie heet is  fijngehakte gember en knoflook toevoegen en goed omscheppen. Vervolgens fijngehakte Chinese bieslook toevoegen en weer goed omscheppen. Vuur ondertussen weer omhoog naar zo heet mogelijk.

Chop, Chop .. Chinese bieslook is anders dan gewone bieslook. Verkrijgbaar bij Toko of Aziatische supermarkt.

Dan de rijst in de wok. Weer goed omscheppen. Fijngesneden Kimchi toevoegen. En vanzelfsprekend blijven omscheppen.

Diepvries doperwtjes erbij, beetje suiker en zout. Op het laatste moment een heel klein beetje sesamolie toevoegen. Intuïtief beter te weinig geeft hier een beter resultaat dan royaal. Het heeft een overheersende smaak. Even goed omscheppen en in een rijstkom doen.

Tenslotte wat nieuwe olie in de wok. Zodra de olie heet is het ei in de pan. Niet het ei, maar het open gebroken ei natuurlijk. Probeer bij het breken de dooier heel te houden. Het idee bij het bakken van dit ei is om de rand knapperig te krijgen en de dooier vloeibaar te houden.

Uiteindelijk het ei op de gebakken rijst in de kom. Nog een paar sesamzaadjes erover. Fijngesneden bosuitje, indien voorhanden. En om het echt Koreaans te maken een schepje Koreaanse chilipasta.

Koreaanse chilipasta. Als je niet precies weet wat je nodig hebt zijn producten uit Korea vaak lastig doordat het label alleen in het Koreaans is. Als je geluk hebt ook in het Chinees of Japans 🙂

Kijk voor veel betere instructies naar Jeremey van School of Wok

Reageren is niet mogelijk.