web analytics
Europa Hotel

Europa Hotel

Het hotel in Belfast waar ik verblijf is het Europa Hotel. Niet willekeurig, het hotel past wat geschiedenis betreft bij het thema van de Noord Ierse Troubles.

Het hotel opende eind jaren ‘60, ongeveer toen de problemen in Noord Ierland weer begonnen op te laaien. Vanaf de jaren ‘60 was het hotel ook de belangrijkste plaats voor de wereldpers om te overnachten en om informatie uit te wisselen met wie dan ook

Hotel met recordaantal bomaanslagen

Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het feit dat het Europa Hotel, van alle hotels in de Wereld, de meeste bomaanslagen te verduren heeft gehad. In de loop der jaren gingen er maar liefst 36 bommen af in het hotel. De aanslagen hadden zo’n regelmaat dat het glasbedrijf er voor zorgde altijd passend glas voor het Europa Hotel op voorraad te hebben.

De foto in de header van dit bericht is uit 1975. Genomen enige tijd na een van de vele bomaanslagen.

Publiciteit was het belangrijkste doel van deze aanslagen. De IRA belde vrijwel altijd van te voren om te melden dat er een bom zou afgaan in het hotel, zodat mensen zich in veiligheid konden brengen.

De schade was er vaak echter niet gering. Na de laatste aanslag was het hotel onbruikbaar en kon pas weer heropend worden nadat het was overgenomen en er grondig in het opknappen was geïnvesteerd.

De moeite waard volgens mij.  Het is weer, of nog steeds, een levendig hotel waar de hele begane grond met cafe en ruime lobby een grote ontmoetingsplaats is.

Reacties zijn gesloten.