Een Chinees koksmes uit de Kai Shun Classic serie, dat is de laatste aanwinst voor onze keuken. Je hebt toch al een mes? Ja dat is zo. Maar met een Chinees koksmes in je keuken heb je nooit meer een ander mes nodig. Als je iedere dag Aziatisch kookt is het ook het meest handige mes.

Chinees koksmes

Dit Chinese koksmes komt niet uit China, maar uit Japan. Daar maken ze de beste messen ter Wereld. Een erg mooi mes ook, gemaakt met 32-laags damaststaal. Van dichtbij kan je de lagen staal goed zien. De handgreep is gemaakt van gelamineerd Pakkahout en heeft een asymmetrische vorm.

Het is overigens geen hakmes, al zou het uiterlijk dit doen vermoeden. Alleen bedoeld voor groente, kruiden en vlees zonder bot.

Chinees koksmes

Classic Vegetable Cleaver

Lang geleden had ik ook een Chinees koksmes. Dit was een instapmodel van ongeveer tien gulden. Inderdaad, lang geleden. Prima prijs-kwaliteit verhouding. Maar omdat het mes roestig werd en bleef heb ik het met een verhuizing maar de deur uitgedaan. De nieuwe aanwinst is het andere uiterste van instapmodel, maar vraagt evengoed wel aandacht en verzorging.

Gebruik

Een koksmes gebruik je natuurlijk om mee te snijden. Een Chinees koksmes is daar niet anders in. Wat wel anders is is dat een Chinese kok over het algemeen maar een mes gebruikt. In tegenstelling tot de westerse keuken waar vaak een scala aan keukenmessen voorhanden is.

Naast dat het Chinese model na wat gewenning heel prettig is om mee te snijden, is het door het brede lemmet ook heel handig om gesneden voedsel van de snijplank in de pan of wok te scheppen.

Chinees koksmes

Voor het ontbijt van vanmorgen

Met een klap met de platte kant van het mes sla je eenvoudig knoflook plat en uit de schil. Met de botte kant van het mes kan je vlees mals slaan, zoals bv Babi Pangan.

Chop, chop, chop

Een stevige houten snijplank werkt het beste als ondergrond, vooral bij het platslaan van knoflook. Traditioneel worden in China vaak dikke schijven van boomstammen gebruikt.

Het mes kwam zeer scherp uit de verpakking. Het schijnt dat deze messen nog met de hand worden geslepen voor ze de fabriek verlaten.

Gewoon scherp is goed genoeg voor een Chinees koksmes als dit. Maar daar denken ze in Japan anders over. Scherper dan een nieuw scheermes.

Hier onder een onhandig filmpje waarin ik met een hand een rijpe tomaat snijd.

https://youtu.be/uFpZtagQYY4

Ik heb het mes uiteindelijk bij de Nederlandse webshop https://www.knivesandtools.nl besteld. Het is altijd handig om een mes in een echte winkel te kopen. Maar de winkels hadden dergelijke messen niet in huis.