web analytics
Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken is leuk en eenvoudig. Je kan ingrediënten aanpassen aan je persoonlijk smaak of voorkeur. Je eet uiteindelijk minder conserveringsmiddelen en andere ongezonde toevoegingen omdat die thuis niet nodig zijn. Ook kan je minder zout en/of olie gebruiken, als dit relevant voor je is.

Zelf sambal oelek maken

Zelf sambal oelek maken is wellicht niet het meest economisch. Voor minder dan 3,50 koop je bij de Aziatische supermarkt al een pot met een kilo sambal oelek.

Bij de gemalen rode pepers en zout krijg je dan ook voedingszuur E260 (azijnzuur), conserveermiddel E202 (kaliumsorbaat ). Toevoegingen die niet schadelijk schijnen te zijn en de pot sambal in de koelkast lange tijd houdbaar maken.

Sambal Oelek

Ingrediënten:

20 gewassen rode lomboks (dat zijn rode pepers zoals iedereen weet)

2   eetlepels zout (hier kan je minderen, vrijwel ieders gezondheid heeft hier baat bij geloof ik)

Aanpak

Snijd de lomboks fijn. Wrijf de pepers samen met het zout fijn in een tjobek. Met een staafmixer of in een blender kan ook. Het uiteindelijke resultaat met een tjobek is echter altijd beter.

Doe de fijngewreven of gemalen sambal in postjes die zijn gewassen in sodawater en bewaar ze afgesloten in de koelkast. Het ontbreken van conserveermiddel maakt dat deze sambal minder lang houdbaar is dan sambal uit de winkel.

Sambal Tomat

Ingrediënten:

5 rode lomboks

5 rode rawits (dat zijn de kleinere pepers)

2 tenen knoflook

100 ml plantaardige olie (maar geen olijfolie)

300 gram tomaten (dat zijn er ongeveer twee)

1 theelepel suiker (zelf gebruik ik gula djawa, maar elke suiker die in huis kan gebruikt worden)

zelf sambal
De ingrediënten voor sambal tomat

Aanpak

De snelle aanpak is weer alles in de blender. Maar als je tijd hebt is het vijzelen met de tjobek aan te raden. Maal of vijzel alle ingrediënten behalve de olie  in blender of tjobek. Bak vervolgens het sambal mengsel  een minuut of 10 in de olie. Bewaar de gebakken sambal in een schoon potje in de koelkast. 

Reacties zijn gesloten.