web analytics
Over de grens

Over de grens

Deze zondag vanuit Londonderry hardlopend richting de Ierse grens gegaan. Het weer van alle seizoen kwam voorbij, van natte sneeuw tot warme zon. Het lopen ging goed, goed genoeg om nog een stukje verder ben gegaan na de grens.

Grianan of Aileach

De Grianan of Aileach was al van ver te zien. Dit is een verdedigingswerk uit de tijd van de vroege middel eeuwen en waarschijnlijk ver daarvoor. Het gerestaureerde ring-fort staat bovenop een heuvel-top. Grianan of Aileach was ook het keerpunt om weer terug te gaan richting Londonderry. Het ware uiteindelijk  22 kilometers door zeer heuvelachtig terrein. Voelde helemaal niet zwaar door de afleiding die de omgeving gaf.

Ierland?

Zoals iedereen natuurlijk weet is Noord-Ierland geen onderdeel van de Republic of Ireland. Noord-Ierland wil niet zeggen ‘het deel van Ierland in het noorden’.

Ierland is een zelfstandig land, terwijl Noord-Ierland staatsrechtelijk gezien, onderdeel uitmaakt van Groot Brittannie, zij het met een hoge mate van zelfbestuur. Tot nu toe. Er zijn grote problemen met het zelfbestuur en de kans is groot dat Londen het weer moet overnemen.

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is tot vandaag net zo open als bv tussen Nederland en Belgie. Waar ik vandaag de grens over ging zou je de overgang zo kunnen missen. Het enige subtiele bord dat de grensovergang aangeeft is een bord met de maximum snelheid in kilometers per uur in plaats van miles. Verder helemaal niets.

Ulster?

In verband met Noord-ierland valt ook wel eens de naam Ulster. Dit is de naam van een van de vier oorspronkelijke provincies van Ierland. Tegenwoordig ligt deze provincie voor twee derde deel (the six counties) in Noord-Ierland. De termen ‘Noord-Ierland’ en ‘Ulster’ worden soms (vooral door Unionisten) door elkaar gebruikt.

Het was een beautiful day vandaag om door dit grensgebied te lopen.

 

Reageren is niet mogelijk.