web analytics
Bergen

Bergen

Bergen heeft genoeg te bieden om de auto te laten staan. Vandaag hebben we tussen het werk door musea bezocht, gewandeld en, natuurlijk, vis gegeten. Vis bij het ontbijt, als lunch en avondeten 🙂

Edward Munch

We vielen met onze neus in de boter wat betreft een ongekende Edward Munch tentoonstelling. De kunstenaar Munch is vooral bekend van ‘De Schreeuw’, maar heeft daarnaast enorm veel geproduceerd. Ook veel werken van de meest invloedrijke Noorse kunstenaars in de musea van Bergen. Mede door de nalatenschap van een aanzienlijke privécollectie.

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum in Bergen was een prettige afwisseling na de obsessies van Edward Munch. Bergen is een bescheiden zeehaven, maar heeft een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de Vikingen.

Evenals in de tijd van de Vikingen kende latere jaren in Noorwegen ook weinig arbeidsmogelijkheden. Al dachten de Vikingen destijds wellicht in andere termen.

Noren stonden bekend als kundige zeelieden. Noorse schepen stonden jaren geleden veel minder hoog aangeschreven. Zo bleek uit de tentoonstelling in het museum.

Stalin Krab

Bergen kan je een culinaire bestemming noemen. Voor liefhebbers van vis en sea-food tenminste. Lunch was geen lastige keuze. Mosselen met King Crab 🙂

Bergen lunch

Deze monster krabben werden in de tijd van Stalin door de Sovjet Unie uitgezet in noordelijke wateren. Het idee was dat dit een goede voedselbron voor de bevolking van de heilstaat zou kunnen zijn. De Stalin krab is echter jaren geleden een ware plaag gebleken, die nu nog steeds verder langs de Noorse kust naar beneden kruipt.

Stock fish
Tørrfisk voor thuis

Woensdag

Woensdag is de route weer landinwaarts. We reizen richting Lillehammer, met een tussenstop in het Radisson Blu Resort, Beitostølen.

Reageren is niet mogelijk.